E-Ticaret Siteleri

E-Ticaret siteleri gün geçtikçe artmaktadır, özellikle virüs salgınları zaten yükselmekte olan internetten alışveriş trendlerini dahada yukarıya doğru çekti, herhangi bir ticaret yapan firmaların kendi web sitelerinden ürün satmalarının yanı sıra, hepsiburada, n11 gibi bütünleşik pazaryeri e-ticaret e imkan veren ve maliyeti daha düşük hatta satış başı komisyon alınan sistemler yaygınlaştı.

Bu durum birçok ufak işletmeye daha çok ticaret imkanı sağladı, bu sistemlerde satış yapan firmadan çok büyük yapının garantisi tüketicilere güven verdi ve başarılı satışlar yapıldı ve yapılmaya devam etmekte.

Peki bu sistemlerin handikapları neler ?

Bu sistemlerde satışı yapan firma kurumsal bir bir yapı olarak görünmez, bir toptancı imajı ile satışını yapar, burada kurumsal imajın pek önemi yoktur, ürünün kalitesi (bunu anlamak çok zordur bildiğiniz bir marka değilse) ve satış fiyatı neredeyse herşeydir.

Bu yapının ilerde oluşturabileceği sorun ise markalaşma, firmaların satılan ürünün arkasında durması, ürün detaylı bilgileri gibi bütün kurumsal yapıları tehdit etmesi, bir çin pazarı görünümünde yapıların oluşmasını sağladı.

Beğendiğiniz, ilgilendiğiniz bir ürünün kurumsal bir e-ticaret sitesinde detaylı ürün bilgisi, ürün hakkında video, ürün yorumları gibi alanların olması ürün ile ilgili ciddi bir firma yapısıyla muattap olunması, ödeme güvenliği ve kolaylığı, stok durumu netliği gibi yapıların olması daha fonksiyonel bir e-ticaret e fırsat vermesi gerekiyordu, malesef kurumsal şirketlerin e-ticaret siteleri tüm alanları layığı ile yapamaması, bu tip toptancı portallarının güçlenmesine yardımcı oldu.

Şirketlerin kendi marka yada şirket isimleri ile domain leri ile çalışan e-ticaret siteleri bu gereksinimleri karşılayamadıkları için müşteriler, daha fonksiyonel olan pazaryeri yeri sitelerine kaymalarına sebeb olmuştur.

Buradaki en büyük kayıp ise firmaların marka değerlerinin tamamen kaybolmasıdır, hala marka değerini koruyan  web siteleri olsada bunlar birkaç taneyi geçmemektedir, eğer bu konuda şirketler kendilerine bir yol haritası çizmezlerse tüm alanı pazaryeri sitelerine kaptırıp, kendileride bu pazaryeri web sitelerinde toptancı mağzası pozisyonunda bulmaları sözkonusudur.ü

Böyle olmaması için gereken şey firmaların kısa vadeli düşünmeyip, kendi kurumsal web sitelerini geliştirip günün isteklerine ve standartlarına uygun hale getirip var olmaları gerekmektedir.